KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Sanayi devriminden beri, özellikle fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli insan etkinlikleri ile atmosfere salınan sera gazlarının atmosferdeki birikimlerindeki hızlı artışa bağlı olarak, şehirleşmenin de katkısıyla doğal sera etkisinin kuvvetlenmesi sonucunda, yeryüzündeki ve atmosferin alt bölümlerindeki (alttroposfer) sıcaklık artışına “KÜRESEL ISINMA” adı verilmektedir.

Dünyanın ilk seri üretim hybrid otomobili Toyota Prius’un üretimine 2000 yılında başlandı. Bu başlangıç, birçok üreticinin de çalışmalarını hızlandırdı ve hybrid teknolojisi tüm dünyada yayılmaya başladı. Birçok ülkede hybrid otomobiller için vergi indirimi uygulanmakta. Fransız hükümeti elektrikli arabaları şarj etmek için ülke içinde bir ağ oluşturmaya karar verdi.

Fransızlar elektrikli otomobil şarj istasyonlarının kurulumu için 2.2 milyar dolar bütçe ayırıyor.

Otomobil üreticileri düşük CO2 emisyonu ve yakıt tüketimi ile birlikte daha çevreci otomobil teknolojileri konusunda farklı çalışmalar da yapıyorlar. Volkswagen geliştirdiği TSI motor teknolojisi ile 2009 yılında tüm hybrid ve dizel motorları geride bırakarak “Yılın Yeşil Motoru” ödülünü kazandı.

 Çevre ile ilgili yasal düzenlemeler, endüstri tesislerinin çevreye verdiği zararlar konusunda önlemler almalarını zorunlu kılmaktadır. Bu durum ek maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olmakla birlikte, ürünlerin çevreye olan etkileri konusunda yeni bir pazarlama boyutunu da beraberinde getirmektedir. Sonuç olarak küresel ısınma dünya ekonomisini de etkilemektedir.

Yapılan araştırmalara göre, dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyıl boyunca 0,6 ºC kadar artmış, son kırk yıldır atmosferin 8 kilometrelik alt kısmında sıcaklıklar yükselmiş, kar örtüsü ve buzlanma ise %10 civarında azalmıştır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, 11 bin 700 yıl önce Afrika’yı etkisi altına alan hava dalgasıyla oluşan Kilimanjaro buzulu erimeye başladı.

Science dergisinde yayımlanan araştırmada, “uydu verilerine bakılırsa, 2020 yılında Kilimanjaro’nun beyaz şapkası yok olacak” deniliyor. Yok olacağından söz edilen Kilimanjaro’nun tepesinde bulunan buz tabakası, şu anda bile susuzluk çeken Tanzanya’nın nehirlerini besleyen ana kaynak. 2025 yılı itibariyle dünya nüfusunun neredeyse yarısının su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.

Kuzey Kutbu'nda Ozon Tabakasındaki Kayıp Rekor Düzeye Ulaştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, bu kış tabakanın yüzde 40'ının yok olduğunu bildirdi. Daha önce bu oran kış döneminde en fazla yüzde 30 olmuştu. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, ozon tabakasının zarar görmesinin nedeni, endüstriyel kimyasal maddeler. Bu maddeler, atmosferin üst katmanlarında alışılmışın ötesi soğuk havalarda daha da tahrip edici oluyor.

Peki, küresel ısınmayı önlemek ya da en az düzeye çekmek için neler yapabiliriz.?

-Tarım faaliyetleri; amonyak ve metan gibi değişik emisyonların atmosfere karışması yani kimyasal gübre kullanımı bir sera gazı olan azotdioksit emisyonunu arttırır.azot ve fosfor içeren gübre kullanımı azaltılp organik esaslı gübre(işlenmiş çiftlik gübresi,doğal mucize  leonardid vb…)kullanılmalıdır

-Enerji dostu ampuller kullanılmalı(örneğin led ampuller)

-Televizyonlar bekleme modunda bırakılmamalı

-Klima yerine vantilatör kullanılmalı

-Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı

-Eşyalar radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli

-Çamaşır suyu tüketimi en aza indirilmeli

Çevre örgütleri,tüketiclere geri dönüşümü bir yaşam tarzı olarak benimsemelerini öneriyor .Yani geri dönüşümü olan ambalajları kullanmalı, başta PVC olmak üzere,plastik ambalajlardan kaçınılmalı.zira plastik doğada  bin yılda ancak kaybuluyor.Cam ambalajlar tercih edilmeli

Sonuç olarak; insanoğlu gelecek nesiilere daha yaşanılır bir çevre bırakmak istiyorsa bu ve bunun gibi basit önlemlerden geçiyor.Günümüzde küresel ısınmanın temel sebebi  insanoğlunun insanoğlunun bilinçsiz bir tüketim ve israfı neden olmaktadır.Yetişkin bir ağacın bir saatte 2,3 kg karbondioksit alıp ,

1,7 kg oksijen verdiğini düşünürsek ormanların bizler için ne kadar hayati bir değeri olduğunu daha iyi anlarız.

Daha sağlıklı,doğal bir yaşam standardına erişmek dileğiyle…



Eklenme tarihi: 2014-01-29
Bağlantısı: http://www.iznikrehber.com/yazarlar.php?kimlik=61

Yazdırılan tarih: 29-04-2024 01:47:23
www.iznikrehber.com