Marmara Port Projesinin En Kıymetli Alanı İznik

Marmara Port Projesi ile İznik yeni yaşam şehri olacak. İstanbul'un nüfusunu azaltmak ve uluslararası ticaret merkezi haline getirmek üzere kollar sıvandı. Marmara Bölge'sinin bakir alanlarının kapıları, yeni şehirlere açılacak. Kurulacak yeni yaşam şehirlerinde yeni Otoyollar, Havalimanları, Limanlar, Demiryolları, Turizm ve Üniversiteler yer alacak.

Marmara Port Serbest Şehir Projesi, yavaş yavaş hayata geçiriliyor. 2023'ün hedefinde yeni şehirler yer alıyor. Serbest ticari ve yeni yaşamsal alanların kurulması konusunda "Marmara Port Şehir Porjesi" şimdiden iştah kabarttı. İstanbul'u uluslararası ticaret şehri haline getirecekler. Daha yaşanabilir yeni şehirlerin yer alacağı bölgeler, aracı şirket ve turizm şirketleri tarafından ablukaya alınmış durumda. Hal böyle olunca da emlak piyasası Kocaeli'nden başlayıp Karamürsel, Yalova, İzmit ve İznik'te şahlandı. Araziler yok pahasına büyük şirketler tarafından satın alınıyor. Arazi sahiplerinin büyük çoğunluğu çiftçi ve bu projeden habersiz.

NÜFUS KEŞMEKEŞİNE SON VERİLİP TİCARET MERKEZİ OLACAK

Yüzyılın yeni şehir projesi olarak adlandırılan Marmara Port, Kocaeli'nden başlayarak, sırasıyla Karamürsel, Yalova, bölgenin Kuzeyinde İzmit Körfezi, Güneyinde Samanlı Dağları, Doğusunda İznik’i kapsıyor. Marmara Port projesi ile; Hong Kong, Singapur, Dubai gibi ticaret, sanayi, finans, ithalat ve ihracat merkezi niteliğinde olabilecek olan İstanbul, uluslar arası merkez haline getirilip, nüfus artışının önüne geçilecek.

Yukarıda adları geçen il ve ilçelere bağlı, Altınova, Çiftlikköy, bu alan içersinde bulunan bu ilçelerin dışında, 34 adet köy bulunuyor.Bu köylerden Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü, Altınova ilçesine bağlı Kaytazdere, Subaşı ve Tavşanlı ile Karamürsel ilçesine bağlı Dereköy, Yalakdere ve Kızderbent Köyleri olmak üzere toplam 7 adet köy, ilk kademe belediyesi konumunda.

Proje alanı, Doğu-Batı yönünde Karamürsel’den Yalova’ya kadar 25 km, Kuzey-Güney yönünde İzmit körfezinden Samanlı Dağları (İznik) eteklerine kadar ise 10-12 km (Altınova kesiminde 15-16 km). Yaklaşık alanı 290-300 km2 dir. Bu alan, İstanbul’un Avrupa yakasındaki Hadımköy’e kadar olan mevcut yerleşim alanlarının büyüklüğüne eşit.

İZNİK'TE GÜNDE 20 DÖNÜME YAKIN ARAZİ SATIN ALINIYOR

Projenin iştah kabartan ayaklarından biri olan İznik'te günde 20 dönüme yakın arazi satışı yapılıyor. İstanbul ve civar şehirlerden gelen aracı şirket ve holding temsilcileri arazileri tek tek kapatıyor. Derbent, Şerefiye, Çamoluk ve Göllüce köy arazileri en çok revaçta olanlar. İznik Gölünü yukarıdan görüyor. Doğa turizmine de açılacak olan bu bölgelerde şimdiden 3 otel projesi gündemde.

 

Marmara Port Serbest Şehir alanı içerisindeki projeler;
İstanbul Bursa Otoyolu ve Körfez Geçişi Projesi  
Uluslar arası Marmara Port Limanı Projesi 
Uluslar arası Marmara Port Hava Limanı Projesi 
Marmara Port Serbest Şehri Metro (Banliyö) Projesi
Deniz Yolu ile Yolcu Taşımacılığı Projeleri 
Yat Limanı Projesi  
Marmara Port Serbest Şehir Bölümü 
 

Diğer Bölgesel Projeler;

YerleşimProjeleri
Orhangazi Bursa Otoyolu Projesi 
Samanlı Dağları Turizm Projesi  
Termal Alanlar Projesi  
İznik Gölü Havzası Projesi  
ÜniversiteProjeleri  

Üniversiteler ve İstanbul'a uzaklıkları;

Gebze Üniversitesi ( 40-45 Km )
Marmara Port Serbest Şehir Üniversitesi ( 55-60 Km )
Yalova Üniversitesi ( 65-70 Km )
Karamürsel Üniversitesi ( 55-60 Km )
Orhangazi Üniversitesi ( 80-85 Km )
İznik Üniversitesi ( 80-85 Km )     

                 

SAMANLI DAĞLARI TURİZM PROJESİ

Marmara Port Projesi alternatif turizm alanları da yaratıyor. Proje uzmanlarının görüşünde "Yalova ile Gemlik arasındaki Samanlı Dağlarının İznik Gölü’nün kuzeyinden Sapanca’ya doğru devam ettiği. Samanlı Dağlarında, turizm amaçlı hemen hemen hiç tesis bulunmadığı kaydediliyor." Uzmanlar, bölgenin İstanbul’a uzaklığının 75-80 Km olduğunu, bir mukayese yapmak gerekirse; İstanbul-Şile arası veya İstanbul-Silivri arası da 75-80 Km civarındadır. Samanlı Dağları’nın Bursa’ya uzaklığı 30-40 Km ve Marmara Port Serbest Şehrine uzaklığı ise 20-25 Km civarındadır. Samanlı Dağlarına günübirlik ve hafta sonları faydalanılabilecek otel, motel ve piknik alanlarının kurulması gerekmektedir. Turizm bölgelerine öncelikle, kişisel yazlık ve binalar yapma yerine, toplu kullanılabilecek tesisler yapmak gerekmekte olup, bu bölgenin gelişimi açısından çok önemlidir deniliyor. Samanlı Dağları bölgesinde İstanbul ve Bursa’da oturanlar tarafından yapılan ve kullanılan yapıların mevcut olduğu, bu tür yapıların, her dönem kullanılmamakla beraber atıl kaldığı, ayrıca; kişilere ait özel yapılarda kullanıcı sayısının çok az olması ve bina içlerinde kurulu bir düzen olması nedeniyle, buralara gelen kişiler fazla harcama yapmamakta ve bu yapıların ekonomi üzerinde olumlu katkıları bulunmamaktadır. Bu nedenle; bölge planlarında, daha çok otel, motel ve kamp alanları yer almalıdır görüşüne yer veriliyor.

İZNİK GÖLÜ HAVZASI PROJESİ

Güney Marmara’daki en önemli projelerden birisi de, İznik Gölü ve civarındaki proje olarak gösteriliyor. Bugün itibariyle; İznik Gölü ve civarı, bir tarım bölgesi niteliğinde olup, sebze ve meyve yetiştiriciliğinin çok yoğun olduğu bir bölgedir diyen proje uzmanları, Ayrıca; Türkiye’de üretilen sofralık zeytinin önemli bir bölümü de bu civarda yetiştirilmekte. İznik Gölü ile ilgili bir diğer husus ise, İznik Gölü’nün ekolojisinin korunmasıdır. Havza içerisinde yer alan İznik İlçesi ise, tarihi özelliği nedeniyle ayrı bir öneme sahip. İznik Gölü’nün eşsiz bir manzaraya sahip olması ve mistik özelliğinden dolayı, birçok yatırımcı tarım alanlarını, zeytinlik ve meyvelikleri kaldırarak, yazlık ve villa tarzı yapılar yapmak isteyecekler. Bu çarpık yapılaşma neticesinde de İznik Gölü ve çevresi, hiç de hoş olmayan yapılar ile dolacak ve etraf betonlaşacak. İznik Gölü Havzası Projesinin temel fikri; göl ve civarındaki yapıyı ve ekolojiyi koruyarak, Marmara Port Serbest Şehrinde çalışan yönetici ve üst düzey kişilerin bu bölgede ikamet ettirilmesidir. Bu nedenle; İznik Gölü ve civarındaki mevcut yerleşimlerin planlı geliştirilmesi ve sınırlı sayıda yeni yerleşimin açılması için, gerekli tedbirler alınmalıdır. Yine, İznik Gölü’nün ekolojisini bozmayacak tarzda turistik tesisler planlanmalı ve mevcut yerleşimler korunmalıdır. Bu bölgede açılacak üniversiteler vasıtasıyla planlı gelişme ve ekoloji kontrol altında tutulmalı diyor.

ÜNİVERSİTE PROJELERİ  

Proje uzmanları, İstanbul’daki devlet ve özel üniversitelerin bina kapasitelerine ve öğrenci sayılarına bakıldığında daha fazla öğrenciye hizmet verecek seviyede olmadıklarını hesaba katarak, altarnetif üniversiteler gerekiyor görüşünde. Uzmanlar, "Bu üniversitelerin kampus alanlarının şehir içinde kalmaları, yeterli büyüklükte olmamaları ve buna bağlı olarak, bina, sosyal tesis ve lojman eksiklikleri nedeniyle, istenilen seviyede eğitim veremedikleri bir gerçektir. Ayrıca; üniversite eğitimi almak isteyen çok sayıda öğrencinin, yeterli üniversite olmaması nedeniyle, eğitim alamadıkları da bilinen diğer bir gerçek olup, bu sorun her geçen gün artmakta" diyor.

Proje grubu, "İstanbul’daki üniversitelerin yetersizliği ve artan talep karşısında, İstanbul’a yakın illerdeki üniversitelere büyük talepler olmuş ve bu üniversiteler hızla gelişmeye başlamıştır. Özellikle; Kocaeli, Sakarya, Trakya ve 18 Mart üniversiteleri Anadolu’daki diğer üniversitelere nazaran, daha fazla rağbet görür hale gelmiştir. Çünkü; bu üniversiteler Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul’a en yakın üniversitelerdir.Bu üniversitelerden İstanbul’a en yakın olanı Kocaeli Üniversitesi olup; İstanbul’a uzaklığı 90-100 Km’dir. Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim gören ve İstanbul’da oturan bir çok öğrenci, okullarına gün içersinde gidip gelmektedirler. Sakarya ve Trakya Üniversitelerinin İstanbul’a uzaklıkları, 120-200 Km civarında olup, bu üniversitelerde eğitim gören ve İstanbul’da ikamet eden öğrenciler ise genellikle, hafta sonları evlerine gidip gelmektedirler. Marmara Port Serbest Şehir Projesinin sağlayacağı ulaşım kolaylıkları ile Güney Marmara Bölgesinde; en az, 6-7 yeni üniversite açmak mümkün olacaktır. Yeni açılacak bu üniversitelerden, İstanbul’a en yakını olan Gebze Üniversitesi’nin uzaklığı 50 Km ve en uzağı olan İznik Üniversitesi’nin uzaklığı ise 120 Km civarında olacaktır. Yeni açılacak bu üniversitelerde öğrenim görecek bütün öğrenciler, isterlerse; gün içersinde okullarına gidip gelme imkanına sahip olacaklardır. Çünkü, İstanbul’dan bu bölgelere olan otoyol, metro ve diğer toplu taşıma sistemlerinden kesintisiz ve hızlı bir biçimde faydalanma imkanı, halen mevcut üniversitelerin ulaşım imkanlarından daha yüksek olacaktır."

DİKER ÇALIŞMA GRUBU HAZIRLADI

Yüz yılın projesi olarak adlandırılan ve uzun süreli bir araştırmanın ardından Marmara Port Serbest Şehir Projesi 2008 yılında Vecdi Diker çalışma grubu tarafından tamamlandı. 2006 yılında projeyi inceleyen ve görüş bildiren Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Otoyolu Proje Başmühendisi Metin Küçükoğlu, "Günümüzde ticaretin globalleştiği bir ortamda uluslar arası ticaretten maksimum ölçüde fayda sağlama ve pay kapma yarışı hızlanmıştır. Ticaretten pay kapabilmek için, her ülke bulunduğu konumu güçlendirebilmek adına çeşitli arayışlar içerisindedir. Ülkeler bu amaç doğrultusunda, kıtalararası ve bölgesel işbirliğine gitmektedirler. Ayrıca; ticaretin kendi ülkeleri üzerinden yapılmasını sağlayabilmek için uluslar arası ticaretin serbestçe yapılabileceği ve yasal düzenlemeleri yapılmış, Özerk Bölgeler, Serbest Bölgeler ve Serbest Şehirler kurmaktadırlar.

Serbest bölge veya serbest şehir uygulamalarının en başarılı olduğu şehirler arasında yer alan Hong Kong, Singapur, Dubai gibi şehirler bulundukları bölgelere önemli imkanlar sağlamaktadırlar. Bu ve buna benzer şehirlerin tercih edilmelerinin en önemli nedenleri, siyasi kaygıdan uzak olmalarının yanında; kara, deniz ve hava ulaşımından da çok rahat faydalanma imkanlarına sahip olmalarıdır.  

Türkiye’miz bulunduğu konum itibariyle, kıtalar arası ve bölgesel ticarette bir köprü konumundadır. Her ne kadar, uluslar arası ticarette ülkemizin bu konumunu kullanmak için çeşitli faaliyetler göstersek de, bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Uluslar arası ticaretten pay kapabilmemiz için; bu alandaki çalışmalarımızı yeni projelerle ve artan bir gayretle sürdürmeliyiz.

Marmara Port Projesi, Karamürsel ile Yalova arasında yer almakta olup, ülkemizin uluslar arası ticaretten önemli pay alabileceği bir serbest şehir projesidir. Bu çalışmada anlatılan projelerin gerçekleştirilmesi durumunda, yaklaşık 300 km2 lik bir alan içerisinde, uluslar arası bir liman ve hava alanı ile karayolu (otoyol) ve demiryolu bağlantıları yan yana ve iç içe olacaktır. Ulaşım imkanları bu kadar mükemmel olacak bu bölge, Dünya şehri İstanbul’a, Bursa’ya ve İzmit’e 30 dakikalık bir mesafede olup, oldukça bakir bir alandır.

Türkiye’de en gelişmiş bölge, İstanbul, İzmit ve Tekirdağ illerinin yer aldığı Kuzey Marmara Bölgesidir. Marmara Bölgesi’nin güneyinde ise yine bir sanayi şehri olan, Bursa yer almaktadır. Kuzey Marmara Bölümü ile Güney Marmara Bölümü aynı coğrafya içerisinde olmalarına rağmen, ticari faaliyetlerini ortak kullanım alanları üzerinden yürütebilecekleri bir ticaret bölgesine, limana, karayoluna, demiryoluna ve havalimanına sahip değillerdir. Kuzey Marmara ve Güney Marmara bölümündeki ekonomik faaliyetlerin aynı merkezlerden yürütülmesi ve Marmara Bölgesi’nin entegrasyonun sağlanması halinde, ekonomik ve sosyal getirilerin çok fazla olacağı bir gerçektir. İstanbul’da artan nüfus ile birlikte, yerleşime müsait alanlar daralmakta ve doğal alanlar tehlike altına girmektedir. İstanbul’da artan nüfus baskısının azaltılması ve ekolojik dengelerin korunabilmesi için, İstanbul civarında yeni çekim merkezleri yaratmak gerekmektedir. İstanbul, Bursa ve İzmit’e aynı mesafede olan bu proje ile yeni bir çekim merkezi yaratılması mümkündür.

 



Haberin eklenme tarihi: 2012-10-23
Haberin bağlantısı: http://www.iznikrehber.com/haberler.php?kimlik=2749

Yazdırılan tarih: 29-03-2024 15:12:46
www.iznikrehber.com