Yeşil Medresenin Çinileri Mavi Çini’den

Bursa Yeşil (Sultaniye) Medresesi, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde Bursa’nın en önemli medresesi olduğu bilinmektedir. Dikdörtgen bir avlu etrafında 13 oda, bir müderris odası ve bir giriş eyvanından ibarettir.

1975 yılından beri yapı Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermektedir. Zaman içinde oldukça yıpranan yapı 2017 yılında restorasyona girmiş 2019 yılında hizmete tekrar açılacaktır.

Restorasyon sırasında binada süsleme amaçlı kullanılmış olan erken dönem çiniler oldukça yıpranmış ve eksilmiştir. Eksilenlerin yerine dönemin özelliklerine uygun olarak, kırmızı hamurlu ve renkli sır tekniği ile üretilmiş olan  çiniler, İznik Mavi  Çini atölyesinde, AR-GE çalışması yapılarak aslına uygun üretim yapılarak restorasyon firmasına teslim edilmiştir. İznik Mavi Çini kurucu ortağı ve çini ustası Mahmut ÇALIŞKAN’ın verdiği bilgiye göre;

Dört farklı form olarak üretilen çiniler İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından Dona Dayanım Testine tabi tutularak olumlu sonuç alınarak üretilmiştir. Erken Osmanlı Seramiklerinin özelliklerini yansıtan çiniler kırmızı hamurlu ve turkuaz renkli sır uygulanarak 2 kez (bisküvi ve sırlı olmak üzere) 950 derecede pişirilerek sonuçlandırılmıştır. Ürünler uzmanlar kurulunu onayından sonra, çini montajları tamamlanmıştır, dedi.



Haberin eklenme tarihi: 2019-01-10
Haberin bağlantısı: http://www.iznikrehber.com/haberler.php?kimlik=7041

Yazdırılan tarih: 02-05-2024 01:00:57
www.iznikrehber.com