iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 11
Bugün: ......... 24362
Dün: ............ 30849
Toplam: ....... 332387779
IP: ....... 3.15.10.137
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

Dr. Aydemir “Her Yıl 3 Milyon Ölüme Neden Oluyor”

Tarih: 19 Kasım 2014

İznik Toplum Sağlığı Tabibi Yusuf Aydemir, 19 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda, “ nefes darlığınız varsa, öksürük ve balgam yakınmalarınız sık sık tekrarlıyorsa, SİGARA içtiyseniz veya halen içiyorsanız, KOAH OLABİLİRSİNİZ.” Dedi.

KOAH 50 milyon Kişiyi Etkiliyor Her Yıl 3 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor
Kronik (müzmin veya süreğen) Obstrüktif (tıkayıcı) - hava yollarında tıkanıklık Akciğer Hastalığı, akciğerlerin kronik ilerleyici bir hastalığıdır.
- KOAH’ın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır.

- Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı ve / veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve “alevlenme ya da atak” olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir.

Dr.Aydemir, “KOAH dünyada 50 Milyon kişiyi  etkileyen ve her yıl 3 Milyon kişinin ölümüne neden olan ve insanın hava yollarında tıkanmaya neden olan ve NEFES DARLIĞINA yol açan kronik bir hastalıktır. KOAH En başta sigara olmak üzere, zararlı, gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir. Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikâyetleriniz varsa koah olabilirsiniz ve göğüs hastalıkları uzmanına başvurunuz.” Dedi.

“ Vatandaşların % 25 hatta % 50 si Hastalarını Bilmiyor.”
İznik Toplum Sağlığı Tabibi Yusuf Aydemir “KOAH tanısı basit bir solunum testi ile konulur. Oysa bugün KOAH olan hastaların % 25 - 50’sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarda gösterilmiştir. KOAH tanı konulmadığında hayatı tehdit eden, ciddi bir hastalıktır.  KOAH’nız var mı? Bunu öğrenmek için yapmanız gereken göğüs hastalıkları uzmanına gitmek, çok geç değil. Sigarayı bırakmak atılması gereken ilk adımdır. KOAH tedavi edilebilen bir hastalıktır. Her yıl kasım ayının üçüncü Çarşamba günü "Dünya KOAH Günü" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. 19 Kasım 2014 ‘Dünya KOAH Günü‘ etkinliklerinin amacı;

Kronik Hava Yolu Hastalıkları konusunda insanları bilgilendirmek, toplumsal farkındalığı arttırmak, başlıca risk faktörleri konusunda olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmak, hastalıkları erken dönemde tespit ederek ilerlemesini önlemektir. 19 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamındaki birinci hedefimiz, “tütün kullanımının azaltılmasını sağlamak iken ikinci hedefimiz, iç ve dış hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerine dikkat çekmektir''. KOAH: (Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı) tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada hem KOAH hem de HIV/AIDS önde gelen 4. sıradaki ölüm nedeni iken Ülkemizde 3. sıradadır. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin % 10'dan fazlası bu hastalığa yakalanmaktadır.” Dedi.

 

KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir diyerek, sigaranın zararlarına da dikkat çeken Dr.AYDEMİR, “ Pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir. Haftada 40 saatten fazla ve 5 yıldan uzun süreli sigara dumanı maruziyetinin KOAH gelişme riskini %50 oranında arttırdığı saptanmış olduğundan, bireyler aktif olarak sigara içmeseler dahi yoğun sigara dumanı maruziyetinden kaçınmaları önemlidir”dedi. Aydemir açıklamalarına “Diğer taraftan solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz, toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan risk altındaki bazı mesleklerde çalışanların, hava kirliliği çevre kirliliği ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun, çalı, tezek vb yakıtların dumanının ve genetik faktörlerinde etkisiyle KOAH gelişiminde önemli risk faktörlerinden olduğu tespit edilmiştir. KOAH'ın erken dönemde görülen belirtileri; öksürük, balgam çıkarma ve hareketle ortaya çıkan nefes darlığıdır. Bu belirtilerin varlığında zaman geçirilmeden doktora başvurulma ve Spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir test olan “solunum testi” yaptırılması gerekmektedir. KOAH tedavi edilmediği takdirde genellikle ilerleyici bir hastalıktır, hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta en basit hareketleri bile yaparken, elbiselerini giyerken bile nefes alamaz hale gelebilirler” dedi.
 Dr.AYDEMİR, “KOAH gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltılarak veya ortadan kaldırılarak  hastalığın ilerlemesi yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirler. Toplum Sağlığı Merkezi olarak 19 Kasım KOAH günü etkinlikleri kapsamında; iç hava kirliliğinin yani, yaşanılan veya çalışılan kapalı ortamdaki toz, duman, buhar, kimyasal madde gibi fiziksel etkenlerin insan sağlığı üzerine olabilecek olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve bu konuda insanları bilinçlendirmek amacıyla, İznik 'te bulunan tüm ASM' de(Aile Sağ.Mer.)  kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla hafta boyunca eğitim ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir.”diyerek;

“EĞER NEFESİNİZ DARALIYORSA VE SİGARA DA İÇİYORSANIZ DAHA FAZLA GECİKMEYİN, GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANINA BAŞVURUP BİR SOLUNUM TESTİ YAPTIRIN” diyerek uyarıda bulundu.


Kaynak: Emir Rahmi Tansök

Bu haber 4137 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

6395551iznikrehber1.jpg
Sponsor Alanı
cinici haber içi
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400