iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 5
Bugün: ......... 7597
Dün: ............ 31612
Toplam: ....... 332402626
IP: ....... 3.137.164.241
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

İznik’teki Dershaneler Ortak Açıklama Yaptılar

Tarih: 21 Kasım 2013

İznik dershaneler birliğinden basın açıklaması yapıldı. İznik Birey Dershanesi Kurucusu Ersin KILINÇ, İznik Uğur Dershanesi Kurucusu Ahmet ÖZDEMİR ve İznik Anafen Dershanesi Müdürü Mehmet ATIŞ bir araya gelerek iznikrehber.com’a yaptıkları basın açıklamasında ;

 

DERSHANELER BİR İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTUR, EĞİTİM SORUNLARININ SEBEBİ DEĞİLDİR…

          

 

·        Dershaneler, daha çok öğrenme ve sınavlara hazırlanma ihtiyacı nedeniyle var olmuşlardır.

·        Bu ihtiyaçlar devam ettikçe dershaneler de eğitim öğretim hizmeti vermeye devam edecektir.

·        Dershaneler, şu veya bu biçimde yasaklansa/kaldırılsa bile daha çok öğrenmeye talep bitmeyeceği için şu veya bu adla, şu veya bu biçimde varlıklarını devam ettireceklerdir.

·        Bu bakımdan dershaneleri öncelikle eğitim sisteminin ihtiyaçlarını karşılayan kurumlar olarak görmek gerekir.

 

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE “DERSHANELERE DEVAMI ENGELLEME” TEMELLİ YAKLAŞIMLARDAN SONUÇ ALINAMAMIŞTIR.

 

  • Bugüne değin gerek orta gerek yüksek öğretime geçiş sınavları ile ilgili tüm düzenlemelerde, dershaneye yönelişi durdurmak amaçlanmıştır.

 

Oysa amaç;

 

  • Öncelikle talep edilen nitelikte eğitim ihtiyacını karşılayacak önlemlerin alınması olmalıydı.
  • Geçen zamanda sürekli sınav sistemlerini değiştirmek yerine tümüyle okulu güçlendirici, istihdam yaratıcı, “daha iyi bir yaşam” talebini karşılamaya yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi sağlanmalıydı. Ya da bundan sonra böyle yapılmalıdır.

 

DERSHANELER, EĞİTİM SİSTEMİNİN BİR PARÇASI OLARAK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRMELİDİR. AKSİ UYGULAMALARIN ÜLKEMİZE YARAR GETİRMEYECEĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİZ.

 

·        Eğitim sisteminin temel sorunlarının çözümüne yönelik uygulamaların gerçekleştirilmesi, özel dershanelere olan gereksinimi de azaltacaktır. Bu koşullar sağlandığında özel dershaneler; sınavlara hazırlayıcılıktan çok, okulu öğrenmeyi destekleyen özel öğretim kurumları olarak çalışmalarını sürdüreceklerdir.

·        Dershaneler, özel okulculuğun desteklenmesi ve geliştirilmesine engel değildir. Zaten son yıllarda sayıları daha da artan özel dershane girişimcileri, özel okullar açmışlardır, açmaya da devam etmektedirler.

·        Gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkede faaliyetlerini sürdüren dershanelerin yasal statülerinin değiştirilmesi veya –olmasına ihtimal vermiyoruz ama- 5580 sayılı Yasa kapsamının dışına çıkarılması gibi düzenlemeler Güney Kore’de yaşananların ülkemizde tekrarlanmasına yol açacaktır.

 

EĞİTİMİMİZİN BİR ZENGİNLİĞİ OLAN DERSHANELER, EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ DAHA GENİŞ TABANA YAYAN VE SİSTEM İÇİNDE KALMASI GEREKEN KURUMLARDIR. ÇÜNKÜ;

 

·              Dershaneler, ihtiyaç olan her yerde eğitim ortamını açarak eğitime erişimi kolaylaştırmakta,

·              Her öğrencinin öğrenme ihtiyacına cevap verecek farklı yol ve yöntemler geliştirmekte,

·              Esnek, yüksek motivasyonlu, çok olumlu öğrenme ortamları oluşturmakta,

·              Her öğrencinin girmek istediği okula göre gruplar oluşturarak üst basamağa tırmanmasında önemli katkılar sağlanmakta,

·              Bireyleri kariyerlerinde bir üst basamağa yükseltmeye, insan kalitesini arttırmaya dönük hizmetler vermektedir.

·              Bazı illerde okul ve sınav başarı oranları çok düşükken bu illerde dershanelerin yaygınlaşmasıyla bu oranların yükseldiği görülmüştür.

 

·              Varlıklı aileler, özel öğretmenlerle çocuklarını ayrıcalıklı konuma getirirken orta halli ailelerin bazıları da daha az ücretle grup halinde ders aldırma yöntemini yani dershaneleri seçerek çocuklarına fırsat sağlamaktadır.   

·              Dershaneler, dar gelir grubunda olup çocuğunun daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasını isteyen ailelerin çocukları için kullanabilecekleri en önemli destek kurumlarıdır. Bu bakımdan dershanelerin yokluğunda varlıklı ailelerin çocukları özel ders alabilirken diğerleri bu olanaktan yoksun kalacaktır.

·              Her alanda özgürlük taleplerinin yükseldiği çağımızda “eğitim özgürlüğü” ne engel konulamayacağı gibi özel ders almanın yaygınlaştığı, tüm dünyada dershane ve benzeri eğitim öğretim kurumlarına talebin arttığı gerçeği unutulmamalıdır. Daha da önemlisi Türkiye’de özel dershanelerin varlığı eğitim fırsatlarımız için bir zenginlik sayılmalıdır.

 

SONUÇ OLARAK;

 

·        Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı ülke yoktur.

·        Devletin noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden velinin elindeki tek alternatifi almak doğru olmadığı gibi bu olumlu öğrenme ortamlarındaki sinerjiyi eğitimin tümüne yaymak hedeflenmelidir.

·        Dershaneler, öğrenciden kaynaklanmayan, sistemden kaynaklanan eğitim öğretim eksikliklerini tamamlayan tek alternatiftir. Okullar, öğretmenler arası farklardan doğan öğrenme noksanlarını tamamlayacak bir yöntem geliştirmeden yapılacak dershanelerle ilgi tasarruf, üniversitelerde ciddi şikâyetlere yol açacaktır.

·        Dershaneler, az sermayelerle kurulmuş, yoğun emekle çalışan karlılığı oldukça düşük küçük işletmelerdir. Bu kurumların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapması zor, hatta mümkün değildir. Zaten süreç içinde bu sermaye birikimine ulaşanlar okul açmaktadırlar.

·        Hiçbir aile bireysel özgürlüğü olan ek destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahalıya almak zorunda bırakılmamalıdır.

·        Dershanelerin “fırsat eşitliğini bozduğu iddiasıyla” sistem dışında tutulması, fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaz, üstelik fırsat eşitsizliği makasının daha da açılmasına neden olur. Çünkü ekonomik imkanı olanlar özel ders ve ek destek alarak diğerlerinin önüne geçecektir.

·        MEB,örgün öğretim sistemini iyileştirmeden veli ve öğrencileri kontrolsüz, denetimsiz yapılara bırakmaması gerekir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında biz MEB’in yüklenmekten uzaklaştığı sorumluluğu yüklenir, kurumlarımıza, çalışanlarımıza bize güvenen veli ve öğrencilerimize sahip çıkarız. Bu alandaki hizmetlerin memnuniyet yaratacak düzeyde yürütülmesinde varlığımızı ortaya koyarız.

 


Kaynak:

Bu haber 3262 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

4985525iznikrehber1.jpg
Sponsor Alanı
cinici haber içi
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400