iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 3
Bugün: ......... 25912
Dün: ............ 30394
Toplam: ....... 331677416
IP: ....... 44.204.34.64
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

''Panayır İnsanları'' İzleyici İle Buluşuyor

Tarih: 10 Ekim 2013

TRT Belgesel Kanalı İçin hazırlanan "Panayır İnsanları" isimli belgesel programının çekimleri tamamlanıp kurgu aşamasına geçildi.

Yönetmenliğini İznikli Serdar Güven'in üstlendiği ve 28 dakika, 4 bölüm olarak çalışılacak belgesel programı için yaklaşık bir senedir hazırlık yürütülmekteydi.

Türkiye'nin "geleneksel panayır kültürü" haritasını çıkartmayı hedefleyen "Panayır İnsanları" projesi; ülkemizde halen "yerel ve geleneksel unsurlarla" sürdürülmekte olan panayırlarımızı kayıt altına almak amacıyla girişilmiş bir projedir.

Proje ve programa hazırlık kapsamında ülkemizin değişik bölgelerinde kurulan pek çok panayır içinde gözlem yapılmış, bunların arasından festivale veya fuara dönüşmemiş; halen bölge insanının geleneksel panayır ilişkilerini ve üretim-tüketim ilişkilerini sürdürdüğü panayırlar konu olarak ele alınmıştır.

Bu kapsamda yürütülen proje araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda, "geleneksel panayır" unsurlarını halen bünyesinde barındırmaya devam 13 panayır noktası tespit edilmiştir.

 Bu aşamada belgeselin Proje Danışmanlığı görevini de üstlenen, belgesel fotoğrafçı Yusuf Darıyerli'nin "Panayır" isimli fotoğraf albümü çalışması önemli bir kaynakça olarak değerlendirilmiştir

İlk bölümü tamamlanan dizi belgeselimizin ilk panayır noktası ise Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesi panayırı olacaktır.

Belgeselin ilk bölümü; Yusuf Darıyerli'nin Bayramiç Panayırı'na yolculuğu, ve panayır içinde yaptığı fotoğraf çalışmalarına tanıklık ederek panayır ortamına bir girizgah yapıyor.

Ardından panayır kasnakçıları, hayvan pazarında alış veriş yapan celepler, pazar içinde elek satan köylüler, lunapark içinde koşturan çocuklar...Kısacası her yönüyle Panayır İnsanları ele alınıyor.

Hepimizin çocukluk anılarında çok özel ve tadı hala damağımızda kalan panayır hatıraları vardır. Bir sene boyunca gelmesi iple çekilen, her türlü eğlencenin, alışverişin, yiyeceğin envai çeşidinin bir araya geldiği ve her yaştan, her kesimden insanın bunlardan doyasıya faydalandığı rengarenk bir karnaval yeridir panayırlar

Panayır geleneği, hem eğlence, hem alışveriş, hem de sosyalleşme ve kaynaşma yönüyle toplumun bir dönemine ait izleri geçmişten geleceğe taşımaktadır.

Bizler de bu izler sayesinde, çeşitli sosyo-kültürel temalara ulaşarak;  geçmiş, gelecek ve günümüz ile ilgili görsel bir hafızayı, günümüz insanı ve gelecek nesiller için kayıt altına alma görevini de yerine getirmekteyiz.

Toplumun değişen üretim-tüketim ilişkileri, değişen eğlence ve sosyalleşme alışkanlıkları ve değişen pazar ilişkileri sonucunda, geleneksel panayırlar da ciddi bir değişim dönüşüm sürecine girmiştir. Eski renk ve dokusunu; donanımını yitirmeye başlamıştır.

Ülkemizin değişik bölgelerinde kurulan pek çok geleneksel panayır, bu sürecin sonunda festival ya da fuara dönüşmüş, ya da pek bir cazibesi olmayan çok büyük pazaryeri alanları olarak var olmaya devam etmektedir.

Belgesel bu değişim-dönüşüm sürecinden halen etkilenmemiş ve tüm görkemiyle bölge kültürünü yansıtan panayırlarımızı konu olarak ele almaktadır.

Panayırın ilk günü kurulan büyük hayvan pazarları tek tırnaklı ve çift tırnaklı hayvan yetiştiricilerini ve alıcılarını bir araya getirir. Geniş lunapark ve eğlence alanları; bu oyuncakları bir sene boyunca göremeyen çocukları bir araya getirir. Her çeşit ihtiyacın karşılandığı alışveriş ve pazar alanları bu telaşe içinde alışveriş yapmayı özleyen alıcı ve satıcıları bir araya getirir. Panayıra özel lezzetlerin tadıldığı yeme içme alanları, bir panayırın olmazsa olmazlarıdır.

Ve panayırlar, kurulduğu bölgenin yeme-içme kültüründen tutun da, insanlarının ürettiği ürünlere, eğlence anlayışına, giyim kuşam alışkanlıklarına, el sanatlarına kadar pek çok şeyin sergilendiği, senede bir kez gerçekleşen buluşma ve kaynaşma alanlarıdır...

Belgesel; anlatım dili olarak, belgesel fotoğrafçı Yusuf Darıyerli'nin panayır yolculuklarına eşlik eden ve Yusuf Darıyerli'nin, panayır insanlarıyla olan ilişkilerine tanıklık eden, aktüel yaşam takibi tarzında bir bakış açısını benimsemiştir.

Yapımcılığını Maya Belgesel Film Yapım'ın üstlendiği "Panayır İnsanları" dizi belgesel programının yönetmenliğini Serdar Güven, Yönetmen Yardımcılığını Meltem Öztürk, Görüntü Yönetmenliğini Farhad Eivazi, Kurgusunu İsmail Dalgıç, Proje Danışmanlığını Yusuf Darıyerli, Yapım Koordinatörlüğünü Volkan Budak, Kamera Asistanlığını Soner Günaydın üstlenmiştir.

"Panayır İnsanları" belgeselinin özgün müzikleri,  belgesel müzikleri üzerine de üretimleri olan Yönetmen Serdar Güven'e aittir.

 

Bu belgesel;

Kuşaktan kuşağa panayırcılık mesleğini devam ettirmekte olan çilekeş panayırcıların,

Panayırın o güzel lezzetini hatıralarında unutamayan bakışların,

Toprağa basarak ve uçsuz bucaksız gökyüzü altında coşarak koşuşan çocukların,

Durağanlığın olağanüstü bir telaşeye dönüştüğü  sakin kasabaların,

Envai çeşit kokuların, envai çeşit seslere karıştığı ve anlatılmaz renklere dönüştüğü anların,

 Paranın en hesapsız harcanıldığı, alışverişin ve yeme içmenin en keyifli olduğu pazarların,

7'den 70'e her yaştan insanın kendini ait hissettiği ve  içinde yer aldığı

bir hafıza çalışması olacaktır.


Kaynak: Hüseyin Fethi Balcı

Bu haber 4757 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

1409056iznikrehber1.jpg 1409056iznikrehber2.jpg 1409056iznikrehber3.jpg 1409056iznikrehber4.jpg 1409068iznikrehber1.jpg 1409068iznikrehber2.jpg 1409068iznikrehber3.jpg
TANITIMLAR
Mehmet Eren 5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400