iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 14
Bugün: ......... 26929
Dün: ............ 29163
Toplam: ....... 332574957
IP: ....... 3.145.69.255
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

İznik Ovası İçin Proje Yaptılar Finalist Oldular

Tarih: 13 Nisan 2012

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen proje yarışmasında, Müşküle İlköğretim Okulu öğrencilerinin ve öğretmenlerin yaptığı “ İznik Gölü'nün zeytin ağaçlarındaki büyüme ve gelişmeye etkisi “ konulu araştırma, Bursa'yı, Ankara'da temsil edecek projeler arasına girmeyi başardı. Bilim Kurulu'nca sergilenmeye değer görülen 68 proje arasında Ankara'daki Türkiye finaline katılarak sergilenecek 7 proje, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıklandı.

Katılımın yüksek olduğu final töreninde yarışmaya katılan öğrencilerin heyecanlı oldukları gözlendi. Bursa'dan 24, Eskişehir'den 14, Kütahya'dan 9, Afyonkarahisar'dan 8, Balıkesir'den 7, Çanakkale'den 3, Bilecik'ten 2 ve Yalova'dan 1 proje olmak üzere toplam 68 projenin sergileneceği belirtildi.

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun finalistleri belirlemede zorlandığı yarışmada,

Yalova Çınarcık Atatürk B.S.M.'den Alperen Taha Certel'in kimya dalında hazırladığı,  “Atık Sulardaki Boyar Maddelerin Giderilmesi Üzerine Çeşitli Değişkenlerin İncelenmesi ” konulu projesi ile birinci oldu.

Kütahya Fatih İlk Öğretim Okulundan Mirsad Akdemir'in fizik dalında hazırladığı, “ Bu Bir İlk Benim Yaldeday Tuğlam”  konulu projesi ikinci,

Bursa İznik Müşküle İlk Öğretim Okulundan Hasan Çalık ve Kardelen Zümbül'ün biyoloji dalında hazırladığı, “ İznik Gölü’nün Zeytin Ağaçlarındaki Büyüme ve Gelişme Etkisi ” konulu proje ise üçüncü oldu.

İznik Ovası İçin Bilinmeyeni Müşküle İlköğretim Okulu Ortaya Çıkardı

Müşküle İlköğretim Okulu öğrencilerinin yaptığı araştırmada, İznik Gölü ile sulanan zeytin ağaçlarında verimin azaldığı ortaya çıktı. Öğrenciler, göl suyunun 120 milyon metrekarelik tarım arazisinde kullanılmaması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen proje yarışmasında, öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı “ İznik Gölü'nün zeytin ağaçlarındaki büyüme ve gelişmeye etkisi” konulu araştırma, göldeki tehlikeyi gözler önüne serdi. İznik Müşküle İlköğretim Okulu’nun kasım ayında başlattığı araştırma çerçevesinde iki zeytin fidanı 6 hafta boyunca kaynak ve göl suyu ile ayrı ayrı sulandı. Kaynak suyu ile sulanan zeytin fidanının boyu 6 haftada 10 santim uzarken, göl suyu ile sulanan zeytin fidanı ise büyümedi.

Müşküle İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Ramazan Karadağ ile 6. sınıf öğrencisi Hasan Çalık ve Kardelen Sümbül isimli öğrenciler, İznik Gölü'ndeki zeytin fidanlarını yaklaşık 4 ay boyunca araştırarak proje yarışmasına katıldı.

 “ GÖL SUYUNDAKİ YÜKSEK PH MİKTARI ZARAR VERİYOR ”

Öğretmen Ramazan Karadağ, “ Türkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nün 120 milyar tonluk su hacmine sahip ve İznik Gölü'nden yılda yaklaşık 60 milyon ton su sulamada kullanılıyor. Projemizde İznik Gölü'nden çekilen suyla zeytin ağaçlarının büyümesi ve gelişmesini inceledik. İznik'in gelir kaynağı zeytindir. Araştırmalarımızda 2 tane zeytin fidanını eşit boyda diktik ve 6 hafta boyunca gözlemledik. Gölü ile sulanan fidanda büyüme ve gelişme olmadı. Hatta yapraklarında dökülme ve sararmalar oldu ” dedi.

 “ 20 YIL SONRA ZEYTİN YETİŞTİREMEYEBİLİRİZ ”

Karadağ, “ Zeytin fidanlarının İznik Gölü ile sulamasına son verilsin. Bunun yerine kaynak sular tercih edilsin. Bunun içine PH etkisi de giriyor. İznik Gölü'nün PH'ı yüksek olduğu için zeytin ağaçlarına azotun girmesini ve büyümeyi engelliyor. 15–20 yıl sonra zeytin alamayabiliriz. İznik Gölü'nden su çekilmeye devam ederse göl kurumaya kadar gidecek” diye konuştu.

İznik Gölü'nün her sene 10 metre çekildiğini ifade eden Karadağ, gölün tarım arazilerinde kullanılmamasını, turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Karadağ, tarım arazileri için yeterince yer altı suyu olduğuna dikkat çekti.

“ DEDEMİZİN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM ”

Öğrenci Hasan Çalık ise, “ Biz gölün kurumasını istemiyoruz. İznik Gölü kurursa turizmimiz bitecek. İznik Gölü'nden zeytin ağaçlarımızı sulamamalıyız. Suladığımız takdirde zeytin ağaçlarımızı kaybedeceğiz. Dedelerimizden bize kalan mirası bizde torunlarımıza bırakmak istiyoruz ” dedi.

Araştırmanın hazırlanmasında emeği geçen 6. sınıf öğrencisi Kardelen Sümbül ise İznik'teki zeytin ağaçlarının zarar görmemesi için yetkililere çağrıda bulundu.


Kaynak: Emin Kaygısız

Bu haber 3978 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

4343849iznikrehber1.jpg 4344087iznikrehber1.jpg
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400