iznik rehber logo
  • 4999434iznik.jpg İznik Çinileri | Çininin Başkenti İznik
  • 2017703iznik.jpg İznik | Altın Şehir, Din Dünyasına, Bilim Dünyasına Yön Veren Medeniyetler Başkenti
  • 2504445iznik.jpg İznik | İznik Havadan
  • 9504259iznik.jpg İznik 1880 | 1880 İznik Genel Görünümü
  • 0519623iznik.jpg 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal | 2012 İznik Genel Görünümü - Foto Uysal
  • 6368726iznik.jpg İznik Sahili | Fotoğraf: Ahmet Demir
  • 4999419iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
  • 4999383iznik.jpg İznik | Hüseyin Fethi Balcı
iznik rehber logo
İZNİKREHBER
YAZARLAR
recep-bozkurt.jpg

"28 Kasımlar ve Yüzbaşı Hasan Tahsin ..."
Recep Bozkurt Selda Meriç İsmail Özgören Serdar Aydın Hasan Küçükkoçum Hüseyin Fethi Balcı
HABER ARA

Yıllara Göre Görüntüle
İZNİK HAVA DURUMU
SİTE İSTATİSTİKLERİ
Şu an: .......... 5
Bugün: ......... 21184
Dün: ............ 27717
Toplam: ....... 332596929
IP: ....... 3.145.201.71
TANITIMLAR
BİZİ TAKİP EDİN
HABERLER
Sponsor Alanı
haber ayrıntı üst

Sağlıklı Beslen, Hareket Et, Huzurlu Yaşa

Tarih: 08 Eylül 2015

3 - 9 Eylül Halk Sağlığı Haftası “Sağlık Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım”. İznik Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Dr. Derya DENİZ, iznikrehber.com a yaptığı özel açıklamada “Sağlık, sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik olma hali olarak tanımlanmaktadır. Halk Sağlığı, organize edilmiş toplum çalışmaları sonunda çevre sağlığı koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayarak, sağlık örgütleri kurarak, toplumsal çalışmaları her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde geliştirerek hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sanattır.” Dedi.
Dr. Derya Deniz, “Halk Sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası, “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanır. Koruyucu sağlık hizmetleri ile toplum bilincini arttırarak, hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır” dedi. 2001 yılından beri bu hafta özellikle “Sağlıklı Beslenme, Obezite ve Fiziksel Aktivite konularını üzerinde yoğunlaşılan etkinlikler ile kutlanmaktadır” diyen Dr. Deniz açıklamalarına şöyle devam etti; “Bulaşıcı olmayan hastalıklar önlenebilir niteliktedirler. Kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin % 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna “Yeterli ve Dengeli Beslenme” denir. Vücut ağırlığının denetimi için; yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile sürdürülen bir yaşam biçimi oldukça önemlidir. Özellikle çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor. Bu bağlamda başlıca sağlıklı beslenme önerileri şu şekilde sıralanabilir.

-Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanılmamalıdır.
-Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir.
-Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
-Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir.
-Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin, bir çok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.
-Temiz ve mikropsuz besinleri tüketmeye özen gösterilmeli.
-Çiğ sebze ve meyveler bol suyla yıkanmadan kesinlikle yenilmemelidir.
-Açıkta satılan yiyecekler satın alınmamalıdır.
-Eller yemekten önce mutlaka yıkanmalı, unutmayın kirli eller pek çok hastalık mikrobu taşımaktadır.
-Fiziksel inaktivite obezitenin önde gelen nedenlerinden birisidir.
Enerji harcamanın kilit belirleyicisidir ve bu yüzden enerji dengesi ile kilo kontrolü için büyük öneme sahiptir. Obezite ise yine küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunu olup tüm dünyada her geçen gün artış göstermektedir. Obezite eğilimi özellikle çocuklar ve adolesanlarda alarm verici düzeydedir. Çocukluk çağı obezitesindeki yıllık artış giderek büyümektedir.
Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre ülke genelinde kadınların % 87’si, erkeklerin ise % 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmamaktadır. 65 yaş üzeri bireylerle yapılan bir çalışmada ise bireylerin sadece % 30’unun yürüyüş yaptığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivitenin sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi günlük aktivitelerle beraber planlı, tekrarlı ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasıyla mümkündür. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ve depresyonun azaltılması, kemik sağlığı, kas kuvveti ve kardiorespiratuvar kapasitesinin geliştirilmesi için yetişkin bireylerde her gün en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. 5-17 yaş grubunda ise her gün en az 60 dakika orta şiddetliden şiddetliye doğru giden fiziksel aktivite yapmalıdır. Orta şiddetli aktivitelere örnek olarak; hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi, yavaş tempoda bisiklet sürmek verilebilir. İznik  Toplum Sağlığı Başkanlığı olarak tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler dileriz. Dedi.

 

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Özcan Akan “Halk Sağlığı Haftası”  hafta dolayısı ile vermiş olduğu mesaj ise şöyle;


“3-9 EYLÜL 2015 HALK SAĞLIĞI HAFTASI”

 

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır. Ayrıca halkımıza sağlığının önemini anlatmak ve halk sağlığını birey ve toplum olarak ele almak amaçlanmaktadır.

2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanan Halk Sağlığı Haftası'nın bu yılki teması "Güvendesiniz; çünkü Halk Sağlığı yanınızda" olarak belirlenmiştir.

Halk sağlığı, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedefler. Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır. Anne çocuk sağlığı hizmetleri, sağlıklı su kullanımı, tütün ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, obezite ile mücadele, kanser taramaları gibi birçok sağlık hizmeti Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesindeki Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri (Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları) tarafından özenle yürütülmektedir.

2012 yılında kurulan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşan 100 bine yakın personeliyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktadır.  Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel ile ekip ruhu içerisinde hizmet verilmektedir. İlimizde de, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü çatısı altında, THSK’nun çalışmaları yürütülmekte ve 2794 sağlık çalışanı ile birinci basamak sağlık hizmetleri halkımıza verilmektedir.

Yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaş aile hekiminden hizmet almaya başlamaktadır. Aile hekimleri, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Aile hekimliği uygulaması ile her birey sağlıkları ile ilgili her türlü konuda danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir hekime kavuşmuştur. Ülkemizde, her gün yaklaşık bir milyon kişi aile hekimleri ile bir araya gelmektedir. Bursa İlinde Ocak-Temmuz 2015 arasında yaklaşık altı milyon vatandaşımız aile hekimlerimizden muayene hizmeti almıştır.

Ülkemizde sağlık hizmetleri sadece sağlık tesisleri ile sınırlı kalmayıp aile hekimlerince yaklaşık dokuz milyon kişi yaşadıkları yerde ziyaret edilerek sağlık problemlerine çözüm bulunmaktadır. İlimizde de her ay düzenli olarak yaklaşık 180 bin kişiye gezici sağlık hizmeti verilmektedir.

Kadın ve çocuk sağlığı Kurumumuz ve Müdürlüğümüzün öncelikleri arasındadır. Özelikle doğurganlık çağındaki kadınlara ve doğuştan itibaren çocuklara yönelik yapılan sağlık hizmetleri itina ile sürdürülmekte ve yakından izlenmektedir.

On üç ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan Ulusal Aşı Programı ile yılda yaklaşık 40 milyon doz aşı geleceğin güvencesi çocuklarımıza uygulanmaktadır. Bilindiği gibi ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında başarılı çalışmalar yapılmıştır. Aşılama kapsayıcılık hızları gittikçe yükselmiş, bağlı olarak aşı ile korunulabilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur.

Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında, boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit, hepatit-B, hepatit A, suçiçeği, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir. İlimizde Bakanlık bebek/çocukluk çağı aşılama programı doğrultusunda ayda yaklaşık 40 bin bebek/çocuk düzenli olarak aşılanmaktadır.

Ülkemize giriş yapan Suriye ve diğer yabancı uyruklu misafirlerimizin 0-59 ay aralığındaki çocuklarına 2013 yılı Kasım ayından 2015 yılı Mayıs sonuna kadar 7 tur şeklinde oral polio aşısı (çocuk felci) ile aşılama çalışmaları yürütülmüştür. Çalışma kapsamında 13.108 çocuk polio aşısı ile sahada aşılanmıştır.Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef; hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. Müdürlüğümüz, 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır.Sağlığın temel unsurlarından olan içme ve kullanma sularının güvenilir olması için her yıl 62 bin noktadan düzenli aralıklarla alınan numunelerden yapılan 170 bin tahlille şebeke sularını, 1200’den fazla noktadan alınan 35 bin örnekle de yüzme sularının güvenliği takip edilmektedir. İlimizde 906 izleme noktasından yılda 3842 su numunesi alınarak belediyelerin halka sağlıklı içme suyu temininin kontrolü sağlanmaktadır. 23 noktadan 161 deniz suyu numunesi alınarak analiz sonuçları Müdürlüğümüz (www.bhsm.gov.tr) web sitesinde yayınlanmaktadır.Yirminci yüzyılda dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenler beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam süresinin uzaması istenen bir gelişme olmakla birlikte, yaşlı nüfusun artması toplumda bulaşıcı olmayan hastalıklarda ciddi artışa yol açmıştır. Kronik hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yaklaşık yarısı kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve diyabete bağlı olup görülme sıklığı yönünden toplumun büyük bir kesimini etkilemektedir. Erken ölümlere yol açan ve halkımızın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada farkındalık yaratmak amacıyla obezite, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, diyabet, aşırı tuz tüketiminin zararları, böbrek hastalıkları ve kronik hava yolu hastalıklarının önlenmesi ve kontrolü ile sağlıklı yaşlanma konularında çeşitli programlar yürütülmektedir.

Dünyadaki gelişmiş ülkelerle aynı şekilde üç kanser türü (meme, rahim ağzı, kalın bağırsak) için erken teşhise yönelik her yıl 5 milyon tarama yapılmakta ve kanserden korunmaya yönelik eğitimler aralıksız sürdürülmektedir. İlimizde de 2014 yılında meme kanseri taramaları kapsamında 12492 kişiye mamografi çekilmiştir. Rahim ağzı kanserine yönelik olarak 14255 kişi taranmış, kalın bağırsak kanseri erken teşhisi için de 15500 kişiye gaitada gizli kan testi yapılmıştır.Koruyucu sağlık hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere nazaran etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır gerektiren uzun çalışmalar gerektirir. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Bursa ilinde; 27 tütün denetim ekibimiz bulunmaktadır. Ocak-Temmuz 2015 arasında ekiplerimiz tarafından kamu binası, özel işletme ve toplu taşıma araçlarında yaklaşık 65 bin denetim yapılmıştır.Ayrıca, Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürlüğümüz tarafından, Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD) birinci basamakta yürütülmektedir. Akıl hastalığı ve madde bağımlılığı konularında başvurular değerlendirilip, hastaların en kısa sürede tedavi kurumlarına ulaşmaları sağlanmaktadır. Kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında şiddet uygulayan kişiye yönelik sağlık tedbir kararları uygulanmaktadır. 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında mahkemelerce sağlık tedbiri alınan çocuklarla ilgili sağlık tedbiri kararları uygulamaktadır. Değerlisin Sağlıklı Kal Projesi kapsamında madde bağımlılığının önlenmesi, toplumsal bilgi ve bilinç düzeylerinin arttırılması amacıyla eğitimler düzenlenmektedir. Tercih ettiğimiz yaşam tarzı sağlığımızı şekillendirir. Birçok hastalıktan korunmak için sağlıklı beslenmek, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir. Ulusal programlarımız kapsamında sağlığımızı tehdit eden risk faktörlerine karşı vatandaşlarımızla birlikte mücadele etmekteyiz.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü 2800 sağlık çalışanıyla 7 gün 24 saat yanı başınızda:

GÜVENDESİNİZ…
                                                                                                                                                      Dr. Özcan AKAN
Bursa Halk Sağlığı Müdürü


Kaynak: Hüseyin Fethi Balcı

Bu haber 2876 kez görüntülendi.

HABER FOTOĞRAFLARI

1728572iznikrehber.jpg 1728572iznikrehber2.jpg
TANITIMLAR
5923426sahin.gif 5923765mavicini.gif 11462062294626temelcopy.gif Çokran 2298993tetik.gif Çetin Telekom
iznik rehber logo
Hüseyin Fethi Balcı İZNİK / BURSA
Tel: +90 531 868 0400